Feng shui

Feng shui betekent ‘wind en water’ en is een Oosterse (pseudo)wetenschap die ruim 3000 jaar geleden is ontstaan door bestudering van het landschap.

Door de toepassing van de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout wordt balans gezocht in een woning of tuin. Feng shui gaat uit van de kracht van onzichtbare energie die ieder element bij zich draagt. Dat klinkt vaag en zweverig maar als je bedenkt dat iedereen zich wel eens een dag ‘bijzonder energiek’ voelt of juist helemaal niet, dan kun je je afvragen door welke invloeden dat zo is. Vaak hoor je ook dat mensen ergens ‘zoveel energie van krijgen’. En heel vaak is dat een omgeving waarin ze zich bevinden. Mooi toch als je dat positief kunt beïnvloeden. Want dat is waar feng shui voor staat; het maximale aan kracht en energie voor een persoon in de leefomgeving eruit halen. Zodat jij op de juiste plekken in de woning je maximaal kunt manifesteren in wat je doet.

Met feng shui kijken we naar de beste slaapplekken, of naar de beste werkplekken of juist de beste rustplekken. Maar het is natuurlijk geen toveren tot een volmaakt huis. Dat bestaat nergens, ook niet met feng shui. Maar het is wel zo optimaal mogelijk gebruik maken van de middelen om je leven en welzijn weer in een goede flow te krijgen.

‘Verrassend om te ontdekken dat iedereen in ons gezin een eigen krachtplek in huis heeft. Esther heeft ons veel adviezen gegeven over hoe we die krachtplekken nog verder kunnen versterken. Van heel praktische, makkelijk uit te voeren adviezen tot wat grotere zaken die we kunnen aanpakken. Interessant en inspirerend!’ (Ingrid)

Balans

Als alle elementen in je omgeving in balans zijn, voel je dat. Dat voelt prettig. Net zoals het doornemen van een reisfolder sommige mensen al een gelukzalig gevoel kan geven. Waar ligt dat dan aan? Heeft het te maken met de werkdruk die wegvalt, of ineens de tijd hebben voor elkaar of het gezin, is het de andere omgeving of gewoon omdat er meer balans lijkt te zijn?

Dat fijne gevoel wil je ook graag thuis ervaren. En dat kan met feng shui; elementen, vormen, kleuren en materialen op elkaar afstemmen zorgt voor die balans zodat energie soepeler kan stromen. En dat geeft rust. Wel zo prettig in een hectisch bestaan of gewoon als je je huis als een ‘warm thuis’ wilt ervaren en er dat nog niet voldoende is. Meer in balans komen betekent bij feng shui dat bepaalde kleuren, vormen (denk bijvoorbeeld aan meubels) en materialen op elkaar worden afgestemd. Op bepaalde plekken in het huis kan het bijvoorbeeld meer rust opleveren als je daar een plant plaatst, een hoek aanlicht of een muur in een specifieke kleur schildert. In samenhang met jouw energie en die van je eventuele huisgenoten kan dat precies de balans geven die je wenst.

‘Na enkele aanpassingen is het veel rustiger in huis.’